DailyFX.gr
Οικονομικά Νέα - Τεχνική Ανάλυση Αγοράς
Λίγα λόγια για εμένα
Το επίσημο blog του DailyFX στην Ελλάδα. Το DailyFX είναι το κορυφαίο site που χρησιμοποιούν οι traders ανά τον κόσμο από το οποίο ενημερώνονται για τα νέα της αγοράς και παρακολουθούν τεχνικές αναλύσεις πιστοποιημένων τεχνικών αναλυτών. Παράλληλα οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν πρόσβαση σε αυτοματοποιημένα σήματα εισόδου και εξόδου από την αγορά.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


5484 αναγνώστες
Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016
12:04

Θεμελιώδης Εκτίμηση για το Δολάριο: Ουδέτερη

• Τα θετικά στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ, αποδυναμώθηκαν από την dovish ομιλία της κας Yellen μερικές ημέρες νωρίτερα.
• Η συνάντηση της Προέδρου με του προκατόχους της – Bernanke, Greenspan και Volcker – ίσως μας παράσχει νέα στοιχεία.

Το US Dollar πασχίζει τελευταία να βρει τάση: αυτό δύσκολα θα επιτευχθεί σύντομα, βάσει του τρεχουσών συνθηκών της αγοράς και του θεμελιώδους σκηνικού. Οι επίδραση των εικασιών για τα επιτόκια έχει μετριαστεί από την υποβάθμιση των προβλέψεων της FOMC και τον επιφυλακτικό τόνο της κας Yellen. Αυτό δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση του ρίσκου των ανακοινώσεων αλλά θα περιορίσει την ικανότητα του να οδηγήσει σε αντίδραση του Δολαρίου. Παράλληλα η μεταβλητότητα – βάσει διαφόρων δεικτών – έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα αξιοσημείωτα επίπεδα των αρχών του έτους. Αυτό περιορίζει τις δραστηριότητες των κερδοσκόπων και καθιστά πιο δύσκολη την επιστροφή του νομίσματος στην ιδιότητα του ως ασφαλές καταφύγιο.

Η νομισματική πολιτική έχει αποτελέσει τον πιο ευνοϊκό παράγοντα αλλά και την μεγαλύτερη πηγή απογοήτευσης για το Δολάριο. Όταν η χαλαρή πολιτική ολοκληρώθηκε και οι αγορές άρχισαν να κερδοσκοπούν στο πότε θα λάβει χώρα η πρώτη αύξηση επιτοκίων, το νόμισμα κατέγραψε θεαματική άνοδο. Αυτό όχι μόνο ενίσχυσε τις προβλέψεις για τις αποδόσεις των αμερικανικών επενδυτικών προϊόντων, αλλά εκλήφθηκε και ως σημάδι εμπιστοσύνης στην οικονομία των ΗΠΑ έναντι των άλλων χωρών. Η αργή όμως επιστροφή προς την ομαλοποίηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Εν αντιθέσει με την πρώτη αύξηση τον Δεκέμβριο, οι προβλέψεις για την περεταίρω σύσφιξη έχουν υποβαθμιστεί. Οι οπαδοί της θεμελιώδους ανάλυσης έχουν εντοπίσει αυτή την αλλαγή και την σημασία της για το Δολάριο. Παρόλα αυτά, αυτή η συσχέτιση έχει τα όρια της. Η hawkish απόκλιση έχει σημαντική βαρύτητα σε ένα κόσμο που ακόμη εφαρμόζει προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό οδήγησε σε κέρδη για το Δολάριο. Ενώ η θεμελιώδης υποστήριξη υποχωρεί, δεν αντιστρέφει τον hawkish τόνο για το USD έναντι του dovish τόνου για το Euro, το Yuan, το Yen κλπ.

Ένα νόμισμα του οποίου η θεμελιώδης δύναμη εξασθενεί, ενώ παράλληλα η κατάσταση των εταίρων του περιορίζει την πτωτική του προοπτική, είναι δύσκολο να βρει τάση. Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, λίγες ανακοινώσεις υπάρχουν που μπορούν να μεταβάλλουν την εικόνα. Υπάρχουν ορισμένες μέτριας σπουδαιότητας δημοσιεύσεις και μία σειρά ομιλιών στελεχών της Fed. Το σημαντικότερο γεγονός είναι μάλλον η συμμετοχή σε πάνελ συζήτησης της εν ενεργεία προέδρου της Fed και των προκατόχων της – Bernanke, Greenspan και Volcker. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχόλια και δηλώσεις σχετικά με τις απόψεις του καθενός για το μονοπάτι σύσφιξης, ενώ δύσκολα θα υπάρχει ομοφωνία μεταξύ τους.

Η νομισματική πολιτική μπορεί να επισκιαστεί ίσως από το συναίσθημα. Η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά του τρεις τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις για την δραστηριότητα στην αγορά συναλλάγματος. Το Δολάριο διατηρεί έναν αδρανή χαρακτήρα ασφαλούς καταφυγίου που δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και κάποιο διάστημα – λόγω του ότι ο φόβος δεν έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που να παρακάμψει την μέτρια απόδοση. Δεν είμαστε μακριά από ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης του φόβου αλλά δεν έχει εμφανιστεί ακόμη ο καταλύτης που θα την πυροδοτήσει. Ίσως η πλειοψηφία παρατηρήσει τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα την αναφορά για την παγκόσμια σταθερότητα και τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Θα πρέπει να αναμένουμε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη αλλά και προειδοποιήσεις για την αποτελεσματικότητα των ακραίων νομισματικών πολιτικών.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
242 αναγνώστες
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016
14:46

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβρη κινήθηκε η ισοτιμία μετά την ανακοίνωση της ΕΙΑ (Energy Information Administration) ότι η παραγωγή πετρελαίου παρουσίαση μείωση. Η κατακόρυφη άνοδος του καναδέζικου δολαρίου, περί τα 7,0% από την αρχή της χρονιάς, έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στου ιθύνοντες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, καθώς αποτελεί τροχοπέδη τόσο στις εξαγωγές όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ αναμένεται και ομιλία της αναπληρώτριας διοικήτριας της BoC (Bank of Canada), κα. Patterson. Δεν αποκλείουμε τον ενδεχόμενο να υπάρξει σχόλιό της, ότι το νόμισμα είναι υπερτιμημένο ή ότι θα ήθελε να το δει να υποχωρεί.

Όσον αναφορά τη διαγραμματική εικόνα της ισοτιμίας, το loonie έχει προσεγγίσει το πρώτο σημαντικό μεσοπρόθεσμο επίπεδο στήριξης, με το επόμενο να ακολουθεί στο 1,2778, όπως φαίνεται στο παραπάνω εβδομαδιαίο γράφημα. Παρατηρώντας το παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, μπορούμε να διακρίνουμε τον σχηματισμό διπλού πυθμένα που διαμορφώνει η ισοτιμία, με τον RSI να καταγράφει θετική διαφοροποίηση. Ωστόσο, εξαιτίας της έντονης πτωτικής τάσης και του γεγονότος ότι η σημαντική στήριξη εντοπίζεται περί τα 150pips χαμηλότερα, θα πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση ώστε να τοποθετηθούμε. Ως εκ τούτου κρίσιμη κρίνεται τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή συνεδρίαση (ανακοίνωση NFPs Αμερικής) για τη μελλοντική πορεία του ζεύγους.

Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
193 αναγνώστες
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016
11:01

Στηρίξεις: 1,1250 1,1230 1,1180

Αντιστάσεις: 1,1290 1,1300 1,1320

Τάση: Πτωτική

Η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε η ισοτιμία τη Παρασκευή από τη περιοχή αντιστάσεων του 1,1320-32, συνεχίζεται τις πρώτες ώρες συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας. Το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει στις 11:00 τον Τρεχούμενο Λογαριασμό, με τις εκτιμήσεις να διαμορφώνονται στα €26,3Β, ενώ στη 13:00 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η μηνιαία έκθεση της Bundesbank. Περνώντας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στις 16:00 αναμένονται να ανακοινωθούν οι Πωλήσεις Υπαρχόντων Κατοικιών Φεβρουαρίου με τους οικονομολόγους να περιμένουν μείωση κατά 2,9%. Εξαιτίας της έλλειψης σημαντικών οικονομικών νέων, θεωρούμε ότι η σημερινή μέρα συναλλαγών θα κυλίσει ήρεμα με μικρής έκτασης διακυμάνσεις.

Διαγραμματικά, το κοινό νόμισμα προσεγγίζει τη στήριξη του 1,1250-30 όπου βρίσκονται προηγούμενα υψηλά/χαμηλά, το ημερήσιο Pivot Point S1 και το κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού. Απ’ αυτή τη περιοχή θα μπορούσε να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση για το ζεύγος. Θυμίζουμε ότι η ισοτιμία στο ημερήσιο διάγραμμα έχει διαμορφώσει σχηματισμό διπλής κορυφής, όπως αναλύσαμε σε σχετικό μας άρθρο. Για να επιβεβαιωθεί το σενάριό μας θα θέλαμε το ευρωδολάριο να διασπάσει σε πρώτη φάση το 1,1230. Υψηλότερα, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στο 1,1290.

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
936 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015
13:35

Το αυστραλιανό δολάριο χάνει σημαντικό έδαφος εξαιτίας αφενός μεν της ανόδου του δολαρίου, αφετέρου δε της πτώσης των τιμών του χρυσού. Δε πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα η Αυστραλία παρέχει υψηλότερα επιτόκια (2,00%) σε σχέση με τις ΗΠΑ (0,50%). Παράλληλα δεν αναμένουμε ούτε από τη Fed (Federal Reserve System) αλλά ούτε και από την RBA (Reserve Bank of Australia) να πραγματοποιήσουν κάποια αλλαγή στα επιτόκιά τους, τουλάχιστον για του δυο πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Αυτό σε συνάρτηση με τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται για την Αυστραλιανή οικονομία, θεωρούμε ότι θα έχει θετική επίδραση για το Aussie (AUD/USD).

Όσο αναφορά τη τεχνική εικόνα της ισοτιμίας, η στήριξη του 0,7100 θα μπορούσε να αποτελέσει μεσοπρόθεσμο πυθμένα και να οδηγήσει το ζεύγος αρκετά υψηλότερα. Σε αυτό το επίπεδο συγκεντρώνονται η ανοδική γραμμή τάσης (όπως φαίνεται στο ημερήσιο γράφημα), το 76,4% ποσοστό διόρθωσης Fibonacci (της ανοδικής κίνησης του 0,7020 μέχρι το 0,7380 καθώς και προηγούμενα υψηλά/χαμηλά.

Περνώντας στο βραχυχρόνιο ορίζοντα και παρατηρώντας το ωριαίο διάγραμμα, θα δούμε ότι στο 0,7100 η ισοτιμία προσέγγισε το κάτω μέρος του βραχυπρόθεσμου πτωτικού καναλιού, καθώς επίσης εκεί ολοκληρώνονται τρία ίσα πτωτικά κύματα. Μια στρατηγική που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε θα ήταν να περιμένουμε κάποιο σχηματισμό αντιστροφής στο βραχυχρόνιο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση διπλού πυθμένα για να τοποθετηθούμε. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για την ισοτιμία, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο, είναι η περιοχή του 0,7360. 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
295 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015
14:33

Λίγες ώρες απομένουν από τις σημαντικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 14:45 και 15:30. Η πρόσφατη κίνηση του EUR/USD, πτώση της τάξεως του 8% τις τελευταίες έξι εβδομάδες, υποδεικνύει τη προσδοκία των επενδυτών για μια επιθετική κίνηση από μεριά της ΕΚΤ. Παρά τις δηλώσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική, το τελευταίο διάστημα, από αξιωματούχους της ΕΚΤ αλλά και τον ίδιο τον Mario Draghi, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα.

Εξετάζοντας τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, προς έκπληξη πολλών, θα παρατηρήσουμε ότι έχει σημειωθεί βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης, επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας και της αντίστοιχης των υπηρεσιών καθώς και οριακή άνοδο των τιμών καταναλωτή. Βέβαια ο πληθωρισμός ακόμα βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο του 2% και όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Mario Draghi,η ΕΚΤ θα κάνει ότι απαιτείται για να επιστρέψει τον πληθωρισμό πάνω από το 2%, όσο το δυνατό συντομότερα.

Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει τις επιθετικές κινήσεις και θα προχωρήσει σε μια μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,1 με 0,2% και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για μετά τον Σεπτέμβρη του 2016. Αν όντως η ΕΚΤ αρκεστεί σε αυτά τα μέτρα τότε είναι πιθανό να δούμε το ευρωδολάριο να χάνει με την ανακοίνωση των επιτοκίων κοντά 80 με 100pips αλλά γρήγορα να σταθεροποιείται ενόψει της ομιλίας του Draghi και μετά να κινείται ακόμα και ανοδικά αφού η αγορά έχει προεξοφλήσει πιο επιθετικά μέτρα.

Η πιο επιθετική πρωτοβουλία θα ήταν η μείωση των επιτοκίων, η χρονική επέκταση και αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η διεύρυνση του τύπου ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να δούμε το ευρωδολάριο να χάνει αρχικά 80 με 100pips με την ανακοίνωση των επιτοκίων, να σταθεροποιείται μέχρι τη συνέντευξη τύπου και μετά να σημειώνει νέα πτώση αντίστοιχου μεγέθους με τη πρώτη.

Τηρούμε στάση αναμονής με τις όποιες τοποθετήσεις να δοκιμάζονται μόνο σε σημαντικά επίπεδα που απέχουν τουλάχιστον 120pips από αυτά αμέσως πριν την ανακοίνωση. 

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 342123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Επίσημο Blog του DailyFX στην Ελλάδα.
"Η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης των traders"
www.dailyfx.gr
Τηλ. 2109690406/8
E-mail: info@dailyfx.gr
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις